Gasloos werken met de tijdelijke boorgatafdichting TBA 3.0

Gasloos werken met de tijdelijke boorgatafdichting TBA 3.0
Wet- en regelgeving wordt vaak als een blok aan het been ervaren. Tegelijkertijd is het gros van die eisen er natuurlijk niet voor niets. Veel van die voorschriften hebben als doel de veiligheid te bevorderen. Dat heeft voor Imbema met de TBA 3.0 geresulteerd in een eigen, gepatenteerde innovatie. Momenteel lopen er meerdere veelbelovende pilots bij netbeheerders en daar zijn we best trots op.

Verbeterpunten

De regelgeving komt voor wat betreft de tijdelijke boorgatafdichting (TBA) vanuit de VWI G-17 van de VIAG: ‘Veilig werken aan bestaande gaszadels en aftakpunten onder druk in lagedruknetwerken zonder gasuitstroom.’ De TBA heeft een lange historie die bij Imbema teruggaat tot 2010 toen, in samenwerking met verschillende netbeheerders, de TBA 1.0 werd geïntroduceerd. In de jaren daarna is de koffer op vele punten verbeterd. Denk hierbij aan een stabielere afdichting, verbeterd gebruiksgemak, minder onderdelen en minder gewicht. Na jarenlange doorontwikkeling is de TBA geëvalueerd tot een product dat aansluit bij de wens van de netbeheerders om de G-17 strikter na te leven en daadwerkelijk gasloos te werken.

Membraan

Op dit moment lopen er meerdere pilots en tests bij enkele netbeheerders, waarna de TBA 3.0 op grote schaal kan worden uitgerold en veilig werken aan gasaansluitingen bij saneringswerkzaamheden een flinke boost zal krijgen. Niet alleen bij de netbeheerders, maar ook onder aannemers. Met de TBA 3.0 plaats je, na insmeren van de membraan en het inbrengen van een veerpen, veilig en zonder gasuitstroom een tijdelijke afdichting in het boorgat. De tegendruk van de veerpen zorgt voor de afdichting van het boorgat in de hoofdleiding. Na vervanging en aansluiting van het GLW-opzetstuk kun je de membraan veilig uit het boorgat verwijderen.

TBA-koffer

Alles wat je nodig hebt, zit in een praktische koffer vol slimme innovaties. Het TBA-toestel is licht in gewicht, alle benodigde gereedschappen zijn aanwezig en het toestel kan worden gebruikt op alle kunststof opzetstukken. De koffer kan tevens worden ingezet voor lekkende zadels met GLW-opzetstuk, waardoor er nog maar enkele onderdelen nodig zijn. Het werk is hierdoor nog makkelijker en veiliger voor de storingsmonteur. Omdat (digitale) gasbeproeving in het verlengde ligt van de TBA staan ook hier de ontwikkelingen niet stil. De DGT Smart maakt het beproeven van lagedruk gasaansluitleidingen en binneninstallaties een stuk eenvoudiger. In een volgende blog staan we ook hier uitgebreid bij stil.

Meer weten?